Questo fine settimana, nei giorni 19-20-21 maggio, torna ancora una volta la “Gran Festa del Pane” ad Altomonte (CS). Giunta alla sua XI edizione, la kermesse promuoverà cultura, arte, gastronomia, fotografia, musica.
Il Parco Nazionale della Sila, vista l’importanza anche ai fini turistici della manifestazione, sarà presente con un suo stand per far conoscere le bellezze e le specificità dei territori che protegge. Si tratta di una opportunità importante per portare direttamente al grande pubblico le realtà di aree sempre più dinamiche e votate a forme di sviluppo eco-sostenibile.
Quest’anno la festa avrà come fil rouge il tema “Mens sana in corpore sano”, quanto mai attuale, che sarà declinato puntando sulla riscoperta degli antichi grani e dei mulini a pietra, nonché sull’esame di possibili forme di sviluppo integrato dell’agricoltura sostenibile calabrese.
Il bellissimo borgo si vestirà a festa per tre giorni, durante i quali non solo sarà possibile degustare svariate specialità di pane che verranno portate ad Altomonte dai vari comuni, ma si svolgeranno eventi, tavole rotonde, incontri tematici, laboratori didattici, in cui si avvicenderanno esponenti del mondo delle istituzioni, dell’associazionismo e professionisti del settore, per ripercorrere e rivalorizzare l’antica storia del pane e dei prodotti tipici calabresi.
Una particolarità sarà poi rappresentata dai forni in piazza, grazie ai quali si avrà la possibilità di degustare del buon pane appena sfornato, senza contare l’opportunità di prendere parte a laboratori sensoriali e del gusto, a tavole dell’accoglienza, mostre fotografiche, rappresentazioni teatrali e tanti momenti culturali, il tutto condito con tanta buona musica.
This weekend the Park will be at the “Grand Bread Festival” of Altomonte
Lorica, 19th May 2017 – This weekend, on May 19-20-21, the “Grand Bread Festival” returns to Altomonte (CS) once again. Having reached its XI edition, the festival will promote culture, art, gastronomy, photography, music.
Sila National Park, considering the touristic importance of the event, will attend with a stand of its own in order to acquaint the general public with the beauty and the specialties of the protected areas. This is an important opportunity to bring the reality of increasingly dynamic areas to the general public, areas devoted to forms of eco-sustainable development.
This year, the festival theme will be “Mens sana in corpore sano”, a really current one, which will be declined with the rediscovery of ancient grains and stone mills, as well as examining possible forms of integrated development of Calabrian sustainable agriculture.
The beautiful town will be home to the festivities for three days, during which you will not only be able to taste various bread specialties that will be brought to Altomonte from several municipalities, but it will be held events, panel discussions, thematic meetings, educational workshops, where various exponents of the world of institutions, association and industry professionals, will retrace and re-valorize the ancient history of bread and typical Calabrian products.
A peculiarity will be represented by the ovens set up in the town’s square, which will allow you to taste good freshly baked bread, without counting the opportunity to take part in sensory and taste labs, welcome tables, photo exhibitions, theatrical performances and many cultural moments, all sprinkled, so to speak, with a lot of good music.